Uprawa jagody kamczackiej. Podstawowe informacje
Jagoda kamczacka nazywana jest również suchodrzewem kamczackim. Jest to bardzo ładna i reprezentacyjna roślina. Posiada jasnozielone listki i fioletowo-granatowe, podłużne owoce, które są bardzo zdrowe i zawierają ogromne ilości składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdźmy zatem, co należy wiedzieć o uprawie jagody kamczackiej w ogrodzie lub na działce.
Jagoda kamczacka – charakterystyka
Jest to suchodrzew jadalny i długowieczny krzew liściasty dorastający do 1,5, a nawet 2 metrów. Jest to krzew odporny na mróz, dlatego może rosnąć w rejonach o surowym klimacie. Pędy jagody kamczackiej wytrzymują bardzo duże mrozy, a kwiaty i owoce znoszą przymrozki wiosenne do -8° C.
Owoce jagody kamczackiej pojawiają się od maja do czerwca — możemy je zbierać najwcześniej ze wszystkich uprawianych roślin owocowych. Jagodę kamczacką można uprawiać na tym samym miejscu przez wiele lat. Jest ona odporna na choroby i rzadko atakowana przez szkodniki – zauważa nasz rozmówca reprezentujący Gospodarstwo Ogrodnicze Szetyńscy.
Owoce jagody mają właściwości zdrowotne i posiadają dużą dawkę witaminy C. Jagody kamczackie działają antyseptycznie, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie, znajdują zastosowanie w diecie antynowotworowej oraz usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Owoce są soczyste, kwaśno-słodkie, z lekko wyczuwalną goryczką. Jagoda kamczacka nie ma dużych wymagań glebowo-klimatycznych. Jednak zanim założymy plantacje, powinniśmy dokładnie przeanalizować czy nasze gleby spełniają optymalne warunki pod jej uprawę.
Jak uprawiać jagodę kamczacką?
Krzewy jagody kamczackiej najlepiej owocują na stanowiskach słonecznych oraz osłoniętych od wiatru. Sadzonki preferują gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste, o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego. Cięcie roślin powinniśmy rozpocząć dopiero w 7 roku. W pierwszych latach usuwamy tylko pędy uszkodzone lub z widocznymi zmianami chorobowymi. Natomiast po 20 latach robimy cięcie odmładzające, wycinając słabsze pędy i skracając najstarsze. Przed posadzeniem jagody kamczackiej, ziemię należy nawieźć kompostem i przekopać z wierzchnią warstwą gleby. Roślina najlepiej będzie się czuła na naturalnym nawozie. Z uwagi na jej wytrwałość wystarczy nawozić ją obornikiem lub kompostem, co 2-3 lata. Krzewy sadzi się w odległości od 1 do 1,5 m od siebie. Ziemię wokół roślin możemy wyściółkować drobną korą lub przekompostowanymi trocinami. Krzewy najlepiej jest sadzić jesienią lub wiosną. Wiele gospodarstw ogrodniczych i szkółek zajmuje się sprzedażą jagody kamczackiej zarówno dla sadowników, jak i amatorów, którzy mogą skorzystać z fachowych porad przy zakładaniu plantacji i pielęgnacji krzewów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana