Jakie nasiona ziół wybrać?
Dzięki domowej uprawie ziół możemy nieustannie czerpać korzyści z ich niepowtarzalnych walorów smakowych, leczniczych i estetycznych. Do założenia własnej uprawy nieraz zachęca nas również ich jakość, nieporównywalna z ofertą producentów ziół saszetkowanych. Aby cieszyć się w pełni dobrem ziół, należy przede wszystkim wybrać nasiona dobrego gatunku. Co dokładnie trzeba wziąć pod uwagę przy ich zakupie?
Wybór odpowiednich nasion
Aby być pewnym jak najlepszych efektów naszej ziołowej uprawy, warto wziąć pod uwagę kilka sprawdzonych rad:
- Postaw na nasiona polskich producentów nie tylko ze względu na chęć wspierania rodzimych przedsiębiorstw, ale i przystosowanie roślin do warunków klimatycznych naszego kraju. Co więcej, cena nasion będzie w tym wypadku niższa ze względu na niewystępowanie kosztów importu. Postaraj się również wybierać nasiona marek, które cieszą się dobrą opinią.
- Upewnij się, że nasiona sprzedawane są w szczelnym opakowaniu, a nasiona nie były wystawione na długotrwałe działanie ciepła bądź wilgoci. Nadmiernie wysuszone lub spleśniałe nasiona nie wykiełkują.
- Zwróć uwagę na datę przydatności. Nasiona przeterminowanie mogą nie mieć wystarczającej zdolności kiełkowania i siły do wzrostu.
Producent powinien również dołączyć informację na temat terminu wysiewu i zbioru ziół oraz optymalnych warunków środowiskowych, jakie należy im zapewnić – doradza ekspert z hurtowni nasion TORAF.
Wybór nasion a planowanie własnej uprawy
Zakup właściwych nasion nie wiąże się tylko z ich wysoką jakością, którą powinien zagwarantować nam producent. W tym procesie musimy wziąć również pod uwagę warunki glebowe, jakie możemy zapewnić ziołom, oraz własne potrzeby i preferencje. Zioła mają bowiem odmienne wymagania i właściwości. Przed wyborem nasion ziół należy sprawdzić, czy ziemia na naszej rabatce ma odpowiednią konsystencję i odczyn oraz czy stanowisko jest odpowiednio nasłonecznione lub osłonięte od wiatru. Warto też upewnić się, że intensywny zapach wydawany przez niektóre zioła nie będzie dla nas drażniący.
Wybór odpowiednich nasion należy wreszcie dostosować do naszych preferencji kulinarnych i problemów zdrowotnych, w których zioła mogą nas wesprzeć. Dla wielbicieli potraw mięsnych niezbędny okaże się kminek oraz rozmaryn, smakosze kuchni włoskiej wybraliby bazylię i tymianek, a miłośnicy dań indyjskich – kolendrę. Hyzop i majeranek wspomogą z kolei perystaltykę jelit, lawenda i mięta ukoją bóle migrenowe, a melisa i kozłek wpłyną kojąco na nasz układ nerwowy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana